fbpx
Пицария Америго

Пицария Америго: Вкусът на италианската пица в Пловдив

Пицария Америго е новият вкус на италианската пица в Пловдив. Шеф Николай Лапунов разкрива тайните за приготвянето на италианската кухня. Той има сериозна и дългогодишна история в бранша, а 2018-та година спечели престижната титла “Най-добър готвач на България“.

Днес номер едно кулинар създаде и номер едно пицария в Пловдив. Само два месеца след отварянето на вратите, мястото се слави с качествените си продукти, топлото посрещане и автентичния италиански вкус на пицата. 

Част от рецептите може да видите и тази седмица на панаирното изложение от 19 до 23 февруари. Ала всеки ден, сгушена в уют и класа на ул. Александър Стамболийски 131 (БИЛЛА на Коматевски шосе), пицария Америго ви очаква с оригиналните версии на Маргарита, Капричоза, Пеперони, Маринара, Прошуто Фунги и Прошуто Крудо.

Пицария Америго: Вкусът на италианска пица в Пловдив
Снимка: PlovdivTown.com
– Как дойде идеята за Пицария Америго?

– От желанието на мен и моята половинка да ядем вкусна пица в Пловдив. Ако искахме да намерим качествена такава, трябваше да пътуваме извън града и често ходихме до София. Тогава тя предложи да си отворим пицария в Пловдив, където да приготвяме италиански пици в класически вид. 

Точно така, както са ги правили през 17-18 век в пекарните на Неапол. С използването на качествени продукти и внимание към съставките, успяхме за кратко време да достигнем до истинските ценители на вкусната храна и това личи в усмивките и комплиментите от нашите клиенти. Мисля, че сме на прав път. 

– Откъде идва името на пицария Америго?

– Това е името на древногръцкия бог Америго. Той е покровител на усърдието, никога не спира и продължава да твори въпреки всичко. Няма общо с великия откривател. А числото 13 е свързано с моята рождена дата. 

– Когато си бил малък майка ти не се е славила с кулинарни умения. Има ли храна, която си намразил като дете от нея, но пък сега ти я приготвяш вкусно?

– Въпросните изживявания с майка ми и нейните кулинарни “умения” бяха свързани най-вече или с яхния, или ястия с кромид. От тогава ги намразих. Това ме настърви да започна да си готвя от малък и дори тогава готвех по-добре от нея. Но лук ползвам само под определена форма, много ситно нарязан и за по-добра запръжка. 

– По повод романтичния празник, който мина. Коя е най-сексуалната храна? 

– За всеки човек е различно. Ние подготвихме специална шоколадова пица. Рецепта с нутела, пресни ягоди и пудра захар във формата на сърце. Бе поднесена на нежната половинка, а дамите останаха изключително очаровани от този наш сладък подарък. 

– В класическия вариант на приготвяне има ли пица афродизиак?

– Асоциацията за афродизиак не е пица или определен продукт. Храната сама по себе си не е, но ако е обвързана с емоционално преживяване тогава е различно. Трябва да имаш нужния човек до себе си и подходящата атмосфера.

– Каква е златната среда между качествена пица – разумна цена в домашни условия? 

 – Най-важно е брашното. Може да се инвестират стотинки повече в качеството на брашното, което ще даде най-съществената разлика във вкуса. Относно приготвянето, за да се доближи до италианския вкус е важно добре да втаса тестото, препоръчително е 24 часа или минимум 6. После се изпича на силна температура не по-малко от 250 градуса. Както планираш другата част от деня си, така и храната. 

– Кажи нещо на хората, които слагат кетчуп и майонеза на пицата?

– Опитайте без! Наистина не трябва да се слага. Аз си имам постижение да отучавам околните да не слагат.  И поне 95% от хората съм успявал да убедя, че без е по-добре. Ако все пак някой иска сос им предлагаме домашно приготвен чеснов сос с прясна майонеза, с хубаво кисело мляко и прясно пресован чесън. Ако може и без него, ще е най-добре. Когато имаш качествена храна, просто е грехота. 

– Пицата е италианска храна. Как изглежда българската версия? 

– Традиционната българска пица трябва да е направена с качествени традиционни продукти. Като например конска пастърма, качествен сух колбас, прясно сирене или кашкавал. Например, в един завършен вид може да е с кашкавал, конска пастърма и чубрица в доматения сос.

– Колко пици предлага пицария Америго и коя на теб ти е любима? 

– Имаме 10 класики и други разнообразни предложения. Любимата ми е прошуто корду и пеперони с малко пикантен сос, прясна моцарела и риган.

– Кога за последно непрофесионален готвач ти приготви нещо и на теб ти хареса?

– Екипът, с когото работя, двамата пицари, ме впечатляват приятно, дават ми предложения за пица, представят ми нови идеи. 

– Имате ли конкуренция и с какво сте по-различни от другите места, в които правят пица?

– Конкуренция в Пловдив, честно казано, не виждам. Има други пицарии, но разликата между тях и нас е че ние влагаме повече страст, повече енергия и повече желание и любов в приготвянето на пицата. Това и ни различава от големите пицарии, които идват с името си и въпреки че имат по-големи продажби, хората, които веднъж са дошли при нас правят разлика и това ни крепи да продължаваме.  

– Какъв пример да дадем на децата за вкусна храна? 

– Това е навик, който децата придобиват, докато наблюдават родителите си. Добре е да им се дава под интересна форма, закачка с цветовете или някаква игра. Иначе ако искат качествена пица, то е ясно – да дойдат при нас. 

– Има ли разлика между пица за деца и пица за възрастни?

– Не. Единствено на децата им слагаме царевица. Ние подценяваме децата. Всъщност те по-добре оценяват един продукт и когато на детето му хареса една храна това си е успех.

– С какво ще участва пицария Америго на изложението в панаира от 20 до 24 февруари?

– Ще бъде изключително романтично, защото подбрани сортове вино с пресни и ухаещи продукти на прясно изпечена храна ще направи панаира привлекателно място. Заповядайте да се запознаем и да се поглезите с чаша вино и вкусна италианска пица в пицария Америго.

Пицария Америго: Вкусът на италианска пица в Пловдив
Снимка: PlovdivTown.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *